Om det är så att du eller någon i din familj är allergisk mot pälsdjur och katt så finns det ändå några olika vägar framåt för dig som vill ha en katt i ditt hem. En del kattraser är mer allergivänliga, och fungerar i den del familjer där någon är allergisk. I det fallet gäller det att testa vilken ras som fungerar för just dig och din familj, eftersom reaktionerna på de olika raserna varierar från person till person. Skulle det trots allt inte fungera med en allergivänlig katt så finns det antingen korttidsverkande allergitabletter att köpa receptfritt på apoteket, eller så kan man försöka med en så kallad allergivaccination. Behandlingen kostar dock en del pengar och sker över lång tid, så det är ingen omedelbar möjlighet att skaffa katt. I absolut värsta fall får du dock nöja dig med att pryda ditt hem med kattmotiv.

Allergivänliga katter

Det finns några kattraser som är mer allergivänliga. Oftast är det nämligen inte själva katthåren som orsakar den allergiska reaktionen, utan ett protein som utsöndras från kattens hud och som finns i kattens saliv. En så kallad nakenkatt, som till exempel sphinx, kan därför vara ett allergivänligt alternativ på kattras. Rex-katter, till exempel Devon Rex, som har lite och kort päls är ett annat alternativ som kan fungera för dig med allergi. Slutligen är Russian Blue är en ras som producerar mindre av proteinet som kan orsaka allergi.

Hyposensibilisering

Hyposensibilisering, som också kan kallas allergivaccination, är den enda nu kända medicinska behandlingen som har långtidsverkande effekt på allergi. Behandlingen går ut på att injicera små mängder av det specifika allergenet (det ämne som orsakar allergin) i kroppen regelbundet och under långt tid, ofta flera år. Slutresultatet är att kroppens immunförsvar har byggt upp ett stående försvar mot det specifika allergenet, och du slipper då den akuta reaktionen som allergi är.

Dekorera ditt hem

Om du trots allergi inte kan tänka dig ett hem utan katt, så finns det en uppsjö av prydnader som kan hjälpa till! Porslinsfigurer i form av katter finns både nyproducerade och gamla och till och med antika. Leta på loppisar eller på auktioner av antikviteter. För att pryda dina väggar kan du beställa affischer på nätet, och då finns det hur många kattmotiv som helst att välja mellan! Utöver det finns det förstås mängder av kuddar med kattmotiv, eller gosedjur i form av katter.