Att ha ett sällskapsdjur, och någon som väntar på dig när du kommer hem har vi väl alla drömt om? En katt är ett utmärkt sällskapsdjur, men det finns ändå en del saker du behöver tänka på innan du skaffar katt. De flesta katter är väldigt självständiga, och klarar sig ensamma långa stunder, men detta gäller inte alla raser.

Samtidigt så vill katter ha uppmärksamhet varje dag, förutom den dagliga skötseln med mat, vatten och rengöring av kattlådan, så oavsett ras får du tänka på att det är en levande varelse som du tar på dig ansvaret för.

Välja ras

När du funderar på att skaffa katt så är det klokt att lägga lite tid på att läsa på och lära sig om kattraserna. De har olika temperament, och trivs olika bra i olika omgivningar. Fundera på vad du har för förutsättningar för katten – kommer det vara en innekatt eller en utekatt? Bor du stort eller litet, tillbringar du mycket tid hemma eller behöver du fundera på något slags sällskap till din framtida katt?

En raskatt är ofta ganska dyr i inköp, men det är samtidigt lättare att förutse deras temperament. Bondkatter, som inte är renrasiga kan vara nog så trevliga, men det kan vara svårare att veta i förväg. Oftast vill bondkatter dessutom ha möjlighet att vara ute, och passar inte lika bra som innekatter.

Besök gärna uppfödarna, eller ägaren, för att se din tilltänkta katt innan du köper den. Då kan du se hur den uppför sig i en miljö som är hemtam för den. Passa också på att kolla in kattens föräldrar, och hur deras lynne är.

Utrustning

När du väl har bestämt dig för vilken katt du vill ha så återstår det lite lättare arbetet med att se till att du har all utrustning som katten kan behöva. En kattlåda, mat- och vattenskålar är det absolut nödvändigaste. Troligen behöver du även en transportbur för att kunna hämta hem din katt.

Placera inte mat och vatten till din katt alltför nära kattlådan, eftersom katter är renliga djur och föredrar att skilja på mat och toalettbesök.

Och du – glöm inte försäkra din katt!