Som kattägare eller uppfödare kan det vara kul att vidga sina vyer genom att ställa ut sina katter. Enkelt förklarat kan man säga att en kattutställning är en typ av skönhetstävling för djuret och här bedöms katten av en eller flera domare. Domaren tittar på kattens utseende och bedömer enligt rasstandard, men tittar även på kattens beteende och hur den beter sig på utställningen.

Det finns flera anledningar till att människor väljer att ställa ut sina katter och flera syften med en kattutställning. En av anledningarna till att ställa ut är att få sin katt bedömd, men utöver detta så kan man även ställa ut för att kunna tävla om olika titlar. På så sätt kan du som uppfödare göra reklam för dig själv och din verksamhet och förhoppningsvis blir allt mer omtalad i kattvärlden.

Ett vanligt missförstånd hos människor som vanligtvis inte ställer ut sina katter är att kattutställnings-marknaden är väldigt hård och att katterna inte mår bra av att ställas ut. Så är sällan fallet och sanningen är att många kattägare och uppfödare har möjlighet att träffa varandra, knyta nya kontakter och umgås. Här kan man ställa frågor till varandra, ha det trevligt och bara prata om sitt favoritämne, katter. Utställningen är naturligtvis även till fördel för alla besökare. Det är inte ovanligt att man besöker utställningar i samband med att man planerar att köpa katt och då vill se sig om eller lära sig mer.

Som nybörjare kan det dock kännas svårt och förvirrande att ställa ut för första gången. Man bör dock inte känna någon oro inför detta, då det finns mängder med information att hämta från nätet. Det är många regler som man måste ha koll på innan man drar igång och även en hel del moment. En rekommendation kan vara att besöka en kattutställning innan du stället ut din katt. På så sätt får du en inblick i hur allt fungerar.