Norsk skogskatt är en populär kattras, känd för sitt vänliga temperament och trevliga småpratande. Samtidigt är det en katt som kan bli ganska stor och tung och som dessutom gillar att klättra, något som kanske inte passar alla.
Ibland kan det dessutom vara svårt att få tag i en katt av just den ras du tänkt dig. Istället för att leta land och rike runt efter en uppfödare som har en katt av rätt ras kanske det är bättre att försöka hitta ett alternativ som passar dig lika bra eller kanske till och med bättre.
Här går vi igenom några kattraser som kan vara bra alternativ till norsk skogskatt. Vi tittar på likheter men beskriver också på vilket sätt de skiljer sig åt. Med denna guide som hjälp hoppas vi kunna hjälpa dig hitta den katt som passar perfekt för just dig.

Ragdoll – Håller sig på golvnivå

Ragdoll är en lugn och sällskaplig kattras. Den är ganska tystlåten av sig och ger sig inte gärna ut på äventyr på hög höjd, utan håller sig helst på golve. Sitt namn har rasen fått av att den gärna blir hängig och slapp som en trasdocka när du plockar upp den.

Sibirisk katt – Vill vara med där det händer

Den sibiriska katten är sällskaplig och följer gärna efter dig och familjen. Den är nyfiken och pratar gärna. Sibiriska katter har lätt att lära sig saker som att öppna dörrar, något som kan vara värt att tänka på om du inte vill att katten smiter ut på egen hand. Pälsen är relativt lång men är trots det lättskött.

Bengal – Klättrar och är aktiv

Om du vill ha en lite mer aktiv katt som klarar sig själv och inte nödvändigtvis ska vara med överallt kan en bengal vara ett bra alternativ. Bengalen, precis som den norska skogskatten klättrar gärna och befinner sig ofta på hög höjd. Däremot är den inte lika sällskaplig. Den väger också mindre.