Nu ställer vi om klockan och hälsar våren och ljuset välkommen, och med den kommer även påsken. Äntligen dags att påskpynta och städa bort det murriga! Fast vi som kattägare har förstås en del extra att tänka på när det gäller påskpyntet.

Nyfikna och leksugna katter i kombination med pynt är inte det bästa och kan till och med vara riktigt farligt. Sänk därför igenom ditt pynt en extra gång, och fokusera på om det kan vara giftigt, går att äta upp eller kan orsaka skador när det blir nedrivet.

Blommor som prydnad – är de giftiga?

Påskliljor finns nästan i var mans hem runt påsk. Det kan dock vara värt att tänka på att påskliljor är giftiga för katter, och då framför allt själva lökarna. Har du en busig katt kanske du ska låta bli att pryda ditt hem med levande påskliljor och istället satsa på andra blommor. Tulpaner kan vara ett alternativ som ger en härligt färgsprakande vårkänsla.

Du bör också undvika liljekonvaljer och liljeväxter när du har katt, eftersom även dessa är giftiga. Om olyckan trots allt skulle vara framme och din katt får i sig något giftigt kan det bli väldigt dyra räkningar hos veterinären. Behöver du låna pengar för att klara räkningarna finns zensum.nu som en räddare i nöden.

Påskris som pynt – visst går det, även med katt

Det finns katter som är helt ointresserade av alla former av prydnad, och har du fått en sådan katt är det bara att gratulera. Fortsätt du lugnt att påskpynta hemma.

Vi andra, vars katter tycker att påskris-pyntet är det bästa som finns att leka med, får hitta på andra knep. Först och främst – undvik att pynta riset med fjädrar, eftersom påskfjädrarna dels framställs på dåliga sätt och dels för att fluffiga fjädrar är det roligaste som finns att jaga.

Istället kan hänga i lätta prydnader, som till exempel färgade bomullstussar eller virkade prydnader. De är fortfarande roliga att leka med, men de går varken sönder eller river ned hela riset när de leks med.

Det viktigaste av allt är förstås att inte lämna din katt utan uppsikt i närheten av påskriset. Ställ det inte heller i en hög vas som lätt kan välta och gå sönder, utan använd istället en stabil och lite tyngre kanna. Kanske bör du också låta bli att ha vatten i vasen till riset, så slipper du torka en massa spill.