Devon Rex älskar värme, och har inte så tjock päls, så den trivs i allmänhet inte så bra utomhus och är inte så väl lämpad som utekatt. Den rastypiska lockiga pälsen upptäcktes some en mutation hos en hankatt i England under 1960-talet, och har sedan dess avlats vidare på. Devon Rex är en ovanligt social och livlig kattras, som älskar uppmärksamhet och att stå i centrum. Generellt sett kommer Devon Rex väl överens med andra katter och övriga husdjur, och den är intelligent och påhittig. Devon Rex är en perfekt innekatt för den sällskaplige djurägaren. Om du som ägare däremot inte har så mycket tid att spendera med din katt så mår den bäst av att få ytterligare en katt som sällskap. Devon Rex kräver inte så mycket pälsskötsel, och eftersom den har relativt lite päls sägs den passa allergiker bra. Detta stämmer dock inte för alla allergiker, så om du undrar om just du tål Devon Rex gör du bäst i att spendera tid med en katt av rasen för att se hur du reagerar.

Päls

Devon Rex’ päls är det som särskiljer rasen från andra raser, och den ska täcka hela katten, och vara lockig eller vågig. Hos de flesta individer finns nästan inget av det yttre täck- eller stickelhåret kvar, utan bara den inre underullen. Detta gör att pälsen hos Devon Rex kan kännas lite sträv, framför allt på ryggen. Vid utställningar ges inga poäng för färg, och rasen finns i nästan alla färgställningar, exempelvis silver, burma och siames. Ibland kan vita fläckar med oregelbunden utbredning förekomma också.

Utseende

Devon Rex har mycket stora öron som bör vara lite utåtriktade. De lite sneda ögonen sitter i ett brett och kilformat ansikte. Nosen är kort och hakan är kraftig. Kroppen är slank, medellång och muskulös, och bärs upp av en bred bröstkorg och starka ben med ovala och små tassar. Svansen är lång.

Uppfödare

Du hittar lättast en seriös uppfödare genom att googla efter nordiska rexringen. Där finns det idag ungefär 55 registrerade uppfödare av Devon Rex i Sverige. Även kommande kullar och omplaceringar finns att hitta på rexringens hemsida. Devon Rex har som ras funnits i Sverige sedan mitten på 60-talet, och har stadigt ökat i popularitet. 2013 fanns det 428 stycken Devon Rex registrerade i Sverige.