Människor som inte tycker om katter hävdar ofta att katter är lömska och oberäkneliga. För oss som gillar katter kan det vara svårt att förstå vad de menar när de säger så, eftersom vi kan läsa kattens kroppsspråk och signaler ganska bra.

Här går vi igenom några signaler som hjälper dig att förstå din katt ännu bättre.

Kolla in din katts svansföring

Hur din katt rör sin svans säger mycket om vilket humör den är på. Kommer din katt gående med högburen svans mot dig så är den intresserad av dig och vill ha kontakt.

När katten är avslappnad och trygg har den hängande och svagt böjd svans. Är svansen istället burrig och står rakt ut så är katten redo att gå till anfall.

En svängande svans hos en katt betyder inte att den glad, utan att katten är irriterad och funderar över hur den ska agera härnäst – springa iväg eller stanna kvar. Är svansen dessutom burrig så kan du vara helt säker på att katten är på väg att anfalla.

Hur rör katten sina öron?

Katten kan röra sina öron oberoende av varandra. Det är en bra egenskap för att kunna avgöra exakt var ett ljud kommer från, vilket är viktigt när katten jagar.

Katter visar också med öronen när den tycker att andra katter kommer för nära. Det gör den genom att vinkla öronen.

Eftersom öronen är så viktiga för katten är de flesta katter väldigt rädda om sina öronen, och vill helst inte bli klappade över dem. Vid slagsmål fäller katter bak sina öron för att skydda dem.

Lyssna på din katt

Katter jamar sällan för att umgås med andra katter. Så jamandet är till för kattens människa, och en uppmaning till att ge katten uppmärksamhet. Katten kan jama på olika sätt, och med olika “tonfall”, vilket också betyder olika saker.

  • Ett uppfordrande jamande kan vara en påminnelse om till exempel att maten är sen, eller att katten vill bli utsläppt.
  • Är jamandet mer bedjande så kan det betyda “ska du inte klappa mig nu?”.
  • Det ängsliga jamandet är ett rop på hjälp. Ett vanligt tillfälle när det används är när katten sitter högt upp någonstans där den inte vågar klättra ned från.