Om du letar efter en katt som är lite mer som en hund så kan Sphynx vara en kattras för dig. Sphynx är en så kallad nakenkatt, men den kan ha lite kort päls som får det att kännas som om du klappar en persika när du kelar med den. Huden är varm, och veckig runt hals, skuldror och leder. En Sphynx kan ha morrhår, men inte alltid, och ibland är de avbrutna.

Sphynx är en mycket social och clownig katt som gillar att stå i händelsernas centrum. Katten är livlig och har stort självförtroende. Oftast är den nyfiken på nya människor, och går obehindrat fram och hälsar på okända. Den är en väldigt sällskapskrävande katt, så det är inte en bra idé att bara ha en katt om du vill ha en Sphynx. Ibland har den fått öknamnet kardborrekatt, eftersom den i princip vill sitta klistrad mot sin husse eller matte.

Eftersom Sphynx inte har någon päls är den känslig för både solsken och kyla. Den lagrar inget kroppsfett, utan äter mycket och ofta och ska ha fri tillgång på mat.

Ursprung

Rasen Sphynx härstammar från USA, där det på tre skilda ställen föddes kattungar utan päls. Ägarna bestämde sig för att avla på dem, och så uppstod rasen. De tre stammarna uppstod 1966, 1975 och 1978, och namnet Sphynx fick de efter att någon tyckte att de påminde om statyerna i Egypten.

Kännetecken för rasen

Sphynx som ras har funnits i Sverige sedan 1994, och den rasgodkändes 2002. Katten är liten till medelstor, med muskulösa bakben som har tjocka trampdynor som får den att se ut som om den går på luftkuddar. Huvudet är litet med markerade kindben, stora och ovala ögon som är snett placerade. Öronen är mycket stora.

Skötsel

En Sphynx behöver uppenbarligen ingen pälsvård, men däremot behöver den hudvård. Eftersom även nakenkatter producerar pälsolja blir de oljiga och feta och behöver tvättas. Därför är det viktigt att redan från början vänja din Sphynx vid vatten.

Sphynx är en innekattras, men om du låter den gå ut i solsken måste du vara noga med att använda solfaktor på den.