Om du har en katt eller kattunge kan du underhålla den på flera sätt. Precis som många andra husdjur behöver katter både mental och fysisk stimulans. Det kan du ge din katt genom att skapa en miljö som uppmuntrar till både lek och problemlösning.

En möjlighet är att du aktiverar katten med leksaker. Det finns såklart en uppsjö av leksaker, men var vaksam på att det säljs många leksaker som du bör undvika, eftersom de kan vara farliga eller ohälsosamma för din katt. I den här artikeln får du tips på vilka leksaker som är olämpliga för katter. Vi berättar också varför vi anser att de kan vara skadliga.

 

Undvik lösa detaljer

Undvik gärna att köpa leksaker som innehåller fjädrar, garn, gummiband eller små plastdelar. Om katten av misstag råkar svälja delar av en leksak riskerar den att få förstoppning. Katten riskerar också att kvävas, eftersom de lätt kan fastna i kattens strupe. Men det finns sätt att förebygga de risker som finns med sådana leksaker. Du kan klippa bort delar från en leksak som verkar sitta löst eller som katten lätt kan riva och bita loss, till exempel en fjäder eller ögonen på en leksaksmus.

Många av oss gillar också att underhålla katter med en laserstråle. Men var försiktig när du riktar strålen så att den inte träffar kattens ansikte och av misstag bränner djurets näthinna, katten riskerar då nedsatt syn eller blindhet. Det kan du lätt förhindra genom att hålla den röda pricken på avstånd.

Aktiv lek bäst

Som vi sagt innan finns det massor av leksaker att välja på och de flesta är gjorda för att fånga en katts intresse eller stimulera djurets naturliga instinkter. Tyvärr säljs det leksaker som också medför en risk för kattens hälsa, även om leksakerna ger katten nyttig fysisk och mental motion. Men så länge du aktivt leker med katten och är uppmärksam på vad den gör med leksaken minimerar du risken för skada, samt onödiga och potentiellt dyra besök hos veterinären.

Vår tanke är inte att skrämma kattägare utan snarare att hjälpa dig minimera de risker som finns med vissa leksaker, så att din katt får ett stimulerande och långt liv med dig.