Ragdoll är en kattras som härstammar från USA. Den avlades fram i Maine under 1960-talet, på en långhårskatt och en helig birma. 1992 registrerades den första ragdollen i Sverige, hos SVERAK, Sveriges Kattklubbars Riksförbund.

Idag är Ragdoll väldigt populär och en av de snabbast växande raserna i Sverige, med över 2200 katter registrerade 2017.

Namnet Ragdoll (som betyder trasdocka på engelska) kommer från att katterna kan slappna av helt och uppfattas som lealösa när man bär dem. Ett smeknamn på rasen är “puppy-like cat”, och det har den fått eftersom den gärna följer efter människor, är lätt att hantera och inte uppvisar någon direkt aggressivitet gentemot andra husdjur.

Utseende

Ragdoll är en relativt stor katt, och honorna väger mellan 4,5 och 7 kilo, medan hanarna är större och ligger någonstans mellan 7 och 9 kilo. Kroppen är lång och muskulös, med runda tassar som har tofsar. Svansen är tjock och buskig.

Pälsen är lång eller medellång och silkig. Det ser ofta ut som om den skiktar sig när katten rör sig.

Ragdoll har en karaktäristisk gångstil som är lätt vaggande. Detta kommer sig troligen av att den går med bakbenen ganska brett isär.

En Ragdoll har colorpointutfärgning, som också kallas siamesutfärgning, där ansikte, svans,öron och ben har en mörkare färg än resten av katten. Det finns 6 godkända färger, och 4 mönster inom dessa färger.

Temperament

Ragdoll är en kattras som trivs bra på golvet, och den är inte mycket för att klättra. Den är väldigt lugn och lätthanterlig, och följer gärna efter sina människor på ett sätt som nästan påminner om en hund.

Familjen är viktig för en Ragdoll, och den trivs bra i hem-miljö. På grund av sitt lugna temperament och den tillgivenhet en Ragdoll uppvisar så har den blivit en populär familjekatt som växer stadigt i popularitet både i Sverige och i övriga världen.

En del uppfödare har försökt avla bort draget att Ragdoll uppför sig som en trasdocka när den lyfts upp, eftersom de inte anser att det är det bästa för katten att bli helt lealös.