Vilken familj har inte funderat på att skaffa katt? När du har bestämt dig för att skaffa en katt finns det en hel del saker du behöver fundera över och bestämma dig för. En av sakerna är förstås vilken kattras som passar just din livssituation och ditt temperament. Är det en raskatt du skulle vilja ha, för att kunna ställa ut eller avla på? Eller är du inte så intresserad av att ställa ut, utan det är istället en blandras att ha som musfångare och keldjur som skulle passa dig bäst? Oavsett vilket du väljer så måste du tänka på att det är ett stort ansvar att ha en katt – det innebär både daglig skötsel, vaccinationer, eventuella veterinärbesök och försäkringar. Kanske måste du också undersöka möjligheterna till kattvakt när du inte är hemma?

Raskatt

Om du bestämmer dig för en raskatt skulle passa dig bäst, så börjar du såklart med att läsa på om de olika raserna. På internet finns det en hel del information om de olika raserna och deras egenskaper. När du har bestämt dig för en ras letar du upp en uppfödare av just den rasen. Även här kommer internet vara dig behjälpligt. Tänk på att för raskatter är stamtavlan viktig, speciellt om du tänker dig att ställa ut katten eller avla på den. En raskatt kostar ofta en hel del att köpa, och är dyrare ju bättre stamtavla den har. Var noga med att skriva kontrakt med uppfödaren, och be också att få träffa både föräldrarna och kattungarna hos uppfödaren, för att se deras temperament och kynne.

När katten kommer hem

När du ska hämta hem din kattunge från uppfödaren eller säljaren ska du tänka på att katten ska vara avmaskad, vaccinerad mot kattpest och veterinärbesiktigad. Du bör också kunna få information om när nästa veterinärbesök med avmaskning och vaccination ska ske. Självklart bör du också kunna få tips om utfodring under den första tiden. Tänk på att kattungar ska vara minst 12 veckor innan du flyttar dem från deras mamma. I sitt nya hem behöver kattungen matskål, vattenskål, klösbräda, foder och lite leksaker. Till transporter behövs en transportbur, och så förstås ett halsband så det går att utläsa var katten hör hemma.