Om du funderar på att skaffa, eller om du redan har skaffat en norsk skogkatt finns det vissa saker du bör tänka på för att det hela ska bli så trevligt som möjligt både för dig och katten i fråga. Att ha en katt innebär nämligen ett visst ansvar, precis som när du har en hund eller ett barn (om det nu kan liknas med varandra?). För att katten inte ska skada sig är det nödvändigt att du förbereder ditt hem och gör det säkert – det framförallt om du har en kattunge som gärna utforskar allt. Annars finns det risk för olyckor och onödiga skador.

Saker att tänka på 

En sak du kan göra för att säkra upp ditt hem är att se till så att alla sladdar och kablar är bortplockade eller undangömda. Du behöver kanske inte ha din telefonladdare i vägguttaget hela tiden, eller låta sladden till hårfönen sitta kvar efter ditt hårfix. Utan istället kan du lägga undan dessa när du är färdig. Sladdar är nämligen något som en katt gärna leker med, vilket kan leda till onödiga olyckor. 

Tänk även på att gömma undan eller täcka över sladdar och kablar från andra maskiner och apparater som ofta står framme, så som från datorer, tv-apparater, bakmaskiner, köksapparater och annan elektronik. Har du ofta strykjärn, ångmaskiner eller lamineringsmaskiner framme bör dessa också dras ut för ökad säkerhet hemma. 

Erbjuder du katten att leka med olika kattleksaker kan även det dra bort uppmärksamheten från olika sladdar och kablar, och det på ett naturligt sätt. En norsk skogkatt är byggd för att klättra och jaga – köp en kattställning, belöningsredskap och leksaker som katten kan underhålla sig med istället för att den ska klättra på dina möbler eller börja rafsa med sladdar som kanske ligger framme. Att göra hemmet kattvänligt är mycket viktigt.