Håll rent i munnen

Alla vi som älskar våra katter över allt annat har ju full koll på hur vi ska hjälpa våra älsklingar att hålla tänderna friska. Men har du tänkt på att det är precis lika viktigt för oss människor att ha en god munhygien?

De allra flesta av oss har förstås full koll på hur vi ska undvika Karius och Baktus, det vill säga hål i tänderna eller karies. Men ett nästan lika stort problem är inflammation i tandköttet. Inflammationen i sig är inte så farlig, men om du inte behandlar den kan den angripa tändernas fäste och i värsta fall kan det ge tandlossning.

Tecken på att ditt tandkött inte mår så bra eller är lite inflammerat är att det kliar lite, känns svullet, är lite rött och att det blöder när du borstar tänderna.

Hjälp mot inflammation i tandköttet

Om du märker att tandköttet är lite svullet och inflammerat är det dags att ta hand om det så att bakterierna inte sprider sig mer. Börja med bakteriedödande munskölj, och skaffa en tandkräm som hindrar bakterier att föröka sig.

Borsta tänderna noga på morgonen och kvällen. Använd också mellanrumsborste, tandstickor eller tandtråd regelbundet för att hålla rent även mellan tänderna.

Tänk på hur du äter och dricker

Inte bara tandborstning kan hjälpa mot problem med tandköttet, utan även dina matvanor kan hjälpa till. Ät vid måltiderna, och undvik småätning mellan dem.

Drick vatten och inte söta eller sura drycker. Här kan det vara värt att komma ihåg att kolsyrat vatten faktiskt har en frätande effekt på tändernas emalj, så drick hellre vanligt vatten.

About Author