Vilken typ av katt bör man välja?

Att välja en katt som husdjur ger många fördelar och är perfekt om du vill ha lite sällskap, men också letar efter ett djur som kan lämnas själv utan att bli orolig. Även fast din katt såklart kommer att älska att få uppmärksamhet och bli klappad, så gillar de också att vara själva och passar därför samtliga familjer. Även dig med ett mer hektiskt schema eller småbarn i familjen. Den allra största frågan är oftast dock vilken katt man ska välja och hur mycket det kostar att ha katt.

Hur stort hushåll har du?

Hur ditt hushåll ser ut kommer definitivt att vara en stor faktor att ha i åtanke när du planerar vilken katt du ska välja. Om du bor större så kommer du ha fler valmöjligheter, då katten kommer att ha mer yta att upptäcka. Om du däremot bor mindre så kanske det inte kommer vara någon bra ide att köpa en större ras. Det kommer då istället finnas risk för att katten blir rastlös och krafsar på både tapeter och dina möbler när du inte är hemma.

Men vad kostar då en katt? En katt kan kosta allting från några hundralappar till flera tusentals kronor, om du väljer en ras som är svårare att få tag på.

Inne- eller utomhuskatt?

Det är också viktigt att du funderar på om du vill ha en innekatt eller en katt som också kan släppas ut och springa omkring. Katter är vanedjur och om du flyttar omkring mycket kan det finnas en risk för att de springer bort. De har väldigt lätt att hitta hem, så det är också vanligt att katter letar sig tillbaka till sin hemort om du flyttar till ett annat område. Bor du nära en stor väg kan det också finnas en risk att ha katten springandes lös utomhus.

About Author