En kattutställning är i första hand en skönhetstävling för katter. Men det är så mycket mer än det också. Utöver kattens utseende bedöms även hur väl den följer rasstandarden och hur den uppför sig på domarbordet.

Men för dig som kattägare är kanske en kattutställningen mycket mer än att bara visa upp dig katt. Alla andra som ställer ut sina katter är precis lika intresserade av katter som du är, så det är ett perfekt tillfälle att prata katt och träffa likasinnade. Många som funderar på att skaffa katt åker på utställningar för att både kolla på olika raser och hur de uppför sig, samt träffa uppfödare och se deras katter.

Inför en utställning

Om du aldrig har ställt ut din katt skulle vi föreslå att du besöker en kattutställning så du får en uppfattning om vad du kan förvänta dig. Läs också på så du vet vilka moment som ingår i just den utställningen du har tänkt delta i.

För att din katt ska komma till sin rätt på utställningen ska du se till att den är välvårdad. Om den är långhårig räcker det inte att borsta den dagen innan, utan du får se till att sköta om pälsen en bra stund i förväg. Klipp klorna några dagar innan så de är välklippta men ändå lite rundslipade.

Se också till så att din katt inte ingår i någon av karensgrupperna, utan faktiskt kan delta på den utställning du har tänkt dig.

För att du ska kunna anmäla din katt till rätt klass behöver du ha koll på dess stamtavla där all information finns. Har du en katt utan stamtavla kallas den huskatt, oavsett vad det är för ras.

Vad finns det för krav för att jag ska få ställa ut min katt?

Förutom att katten ska vara välvårdad och i god kondition så finns det ytterligare några krav, och några av dem är:

  • Du ska vara medlem i SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) och äga din katt.
  • Din katt ska vara minst fyra månader gammal när den ställs ut.
  • Om du ställer ut en huskatt som är över 10 månader gammal ska den vara kastrerad.
  • Du behöver ha ett huskattbevis från SVERAK om du ska ställa ut en huskatt.