Inget går väl upp mot att mysa med en mjuk och trevlig katt? Den norska skogskatten har länge varit en stor favorit hos människor, men trots det är det få som faktiskt vet historien bakom katten och dess uppkomst. I denna text kommer du att få läsa mer om den norska skogskatten, från uppkomst till den katt som vi är vana att se idag.

Det råder inga tvivel om att den norska skogskatten är en otroligt gammal ras. Rasen växte fram på ett naturligt sätt och anpassade sig efter de kalla klimat som den vistades i, därav den tjocka pälsen som består av två olika lager. Det var dock inte förrän runt 1930-talet som rasen ansågs vara en huskatt eller sällskapskatt. Det fanns en del delade meningar om rasens användningsområde innan dess, men många menar att den norska skogskatten tidigare användes på t.ex. skepp för att jaga bort oönskade råttor.

Att kattrasen blev en huskatt beror främst på tyska domare. En mindre grupp katter tog sig in i Tyskland där de snabbt blev mycket populära hos högt uppsatta män. Andra världskriget satte dock käppar i hjulet för att rasen skulle fortsätta utvecklas inom denna kategori och den blev allt mer bortglömd. Under 1970-talet fick den norska skogskatten sin revansch och började användas till både avel, sällskap och i samband med utställningar. Det var främst i USA som kattrasen gjorde sig populär under denna tidsperiod, men idag finns den i både Sverige, Norge, USA och många andra länder. Som sällskapskatt är den troligtvis mer populär i Sverige än i det land som den faktiskt kommer från, Norge.

Roliga fakta

Idag är rasen inte känd under något annat namn än just norsk skogskatt, men visste du att katten faktiskt omnämnts i tidig litteratur under betydligt mer osmickrande namn, nämligen huldrekatta eller trollkatta.