Du som har katt redan har säkert noterat att den hör väldigt bra. Kattens öra kan uppfatta ljud med frekvenser mellan 30 och 65 000 Hz, medan vi människor maximalt hör upp till 20 000 Hz. Dessutom har katten upp till 10 miljoner neuroner i hörselbarken. Det gör att de, förutom att de kan uppfatta fler ljud än människor, också har lättare att avgöra varifrån ett ljud kommer.

Anledningen till kattens goda hörsel, och att de kan uppfatta högre frekvenser än människor, är förstås att de ursprungligen är jägare. Deras främsta byte är möss, och mössens läte är högfrekvent. Kattens hörsel är alltså anpassad efter dess byte.

Ljudstäda din hemmiljö

Det är lätt att inse att många av de ljud som vi människor tycker är lite störande kan vara väldigt obehagliga för en katt, eftersom de hör så mycket bättre än vi. Det kan alltså vara värt att se över de apparater du har i hemmet och i de fall det går välja så tysta varianter som möjligt.

En mikrovågsugn finns i de allra flesta hem, och den låter ofta ganska mycket. Leta efter så tysta mikrovågsugnar som möjligt när du köper en ny. Även diskmaskin och dammsugare är apparater som används ofta och som finns i mer eller mindre tysta varianter.

Om du har en gammal elvisp – byt ut den mot en ny, tystare modell bums. Kaffemaskiner låter också ganska mycket om du har en poddbryggare. Byt till en filterbryggare istället för att minska bullret för din katt.

Vita katter – varför är de ofta döva?

Du vet antagligen att många vita katter med blå ögon är döva. Dövheten beror troligen på att de celler som ger pigment till huden och pälsen också är de celler som belägger kattens öra med det skikt som gör att de kan höra.

Vita katter kan ha blå eller gula ögon. Blå ögon är den naturliga färgen när katten saknar pigment, och det är också därför som vita katter med blå ögon oftare är döva än vita katter med gula ögon. Som vanligt i naturen finns det förstås undantag till det här också, så vita katter kan ha perfekt hörsel, oavsett ögonfärg.

Vita katter som ska ställas ut får inte vara döva. Därför måste du skaffa ett hörselintyg för din vita katt om du vill ställa ut den.