Visst är det intressant att läsa igenom långa informations- och faktatexter om en kattras som man är väldigt intresserad av, men ibland har man inte tid och behöver en kortare version av innehållet. I denna text har vi samlat fem punkter av underhållande och rolig fakta om norska skogkatter. Häng med!

1. Smart och intelligens – Den norska skogkatten är tveklöst en av de smartaste kattraser vi har idag. Rasen föredrar att småprata och kan dessutom klättra nedför träd med huvudet före. Majoriteten av alla kattraser väljer nämligen att backa ner, men genom att gå i en spiral så klarar den norska skogkatten detta med bravur.

2. Krigarkatt – Norska skogkatter är utmärkta jägare och trots sin större kroppsbyggnad är de otroligt smidiga. Dess krigarinstinkter beror på kattrasens uppkomst och går tillbaka i tiden då rasen användes som råttfångare på skepp.

3. Ett stort hjärta – Det finns få kattraser som är lika modiga som den norska skogkatten. Rasens stora mod och trevliga psyke gör att den passar utmärkt ihop med andra djur och människor. Rädsla är oftast den vanligaste anledningen till att djur inte går ihop med varandra.

4. Katt av större slag – Man bör inte skaffa en norsk skogkatt om man är ute efter en kattras som är mindre till storleken. Den norska skogkatten hamnar nämligen i kategorin för stora kattraser och blir både hög och lång. Det är inte ovanligt att en hankatt kan väga mellan 6-10 kilo. Honor är vanligtvis en aning mindre.

5. Katt eller lodjur – En mycket trevlig och uppskattad egenskap hos den norska skogkatten är dess öron. Detta gäller inte alla skogkatter, men det kan förekomma små tofsar högt upp, precis som hos lodjur. Den raka profilen gör att katten får ett vildare utseende och tillsammans med tofsarna på öronen kan det vara svårt att veta om det är ett litet lodjur eller en huskatt man har i sitt hem!