Skaffa katt – Ett bra sällskap om du känner dig ensam

Här på Earfalas pratar vi mycket om kattraser, men ibland kan vi glömma bort det stora perspektivet i alla detaljerna. Den stora frågan är ju ändå Varför ska du skaffa katt?

För det är ett stort beslut att skaffa katt. Det är någon som du åtar dig ett ansvar för. I gengäld får du förstås oerhört mycket tillbaka – din katt blir en del av din familj.

En katt kan de allra flesta ha, oavsett var de bor. Även om du behöver personlig assistans i Stockholm kan du ha katt. I en del fall kan en funktionsnedsättning också skapa en känsla av utanförskap. Då kan en katt bli ett bra sällskap som hjälper till att göra vardagen lite ljusare och trevligare.

Självständiga individer som ändå ger närhet

Alla katter är självständiga individer. Detta visar sig i högre eller lägre grad genom till exempel hur de tillåter dig röra vid dem. Även hur de sköter om sina toalettbestyr och äter ger uttryck för deras självständighet.

Fast mitt i all den här självständigheten finns det nästan alltid en kelig varelse som gillar (eller åtminstone kan tolerera) att bli klappad under lång tid. Och även om de inte gillar att bli klappade kan det ändå ge en känsla av samhörighet att ha en katt som rör sig i hushållet.

Med en katt i familjen får du någon som du behöver ta hand om, även om katten inte vill klappad. Någon som behöver få mat och vatten, och vars kattlåda behöver städas. Du blir helt enkelt mindre ensam.

Olika raser – olika kynne

Olika kattraser har olika kynne. Även inom rasen har de olika individerna förstås lite olika drag. Det som främst skiljer raserna åt är hur katten uppför sig i förhållande till sin människa.

Vissa kattraser är mer sällskapliga än andra, rent allmänt. Det finns till och med katter som “pratar” och katter som påminner om hundar. För att du ska hitta en ras som passar dig är det väl investerad tid att läsa på om olika raser, och vilka utmärkande egenskaper de har.

About Author