Kan kattallergiker och kattägare umgås?

Under jul och nyår så umgås vi mycket med vänner och familj. I en del fall betyder det att kattägare och kattallergiker ska försöka umgås på bästa sätt, och det kan förstås vara lite krångligt. Här kommer våra bästa tips för att få det att fungera så smidigt som möjligt.

Givetvis beror de specifika situationerna på de som är inblandade. Men med våra tips är ni åtminstone så väl förberedda som möjligt.

Du som är allergisk mot katt

Om du är kattallergiker och ska umgås med någon som har katt, eller kanske till och med hälsa på hos en katt och dess ägare, så behöver du förbereda dig. Om du har möjlighet ger det bäst effekt att du börjar förberedelserna några dagar i förväg.

Skaffa antihistamintabletter och börja ta dem upp till tre dagar innan du ska träffa katten. Passa också på att köpa nässpray och ögondroppar mot allergi så att du har dem lätt tillgängliga. Precis innan du ska träffa katten, eller kattägaren, tar du ögondroppar och nässpray. Vid behov fortsätter du med ögondroppar och nässpray.

Det här är förstås bara en kortsiktig lösning. Om du vill umgås med mer katter och dess ägare, eller kanske rent av skaffa en egen katt kan du se över möjligheterna till hyposensibilisering. Det är en metod som ibland kallas allergivaccinering, och det är den enda kända metoden med långtidsverkan. Metoden går ut på att du regelbundet får små injektioner med allgergenet. Injektionerna ges under lång tid, oftast flera år.

Du som har katt

Om du som kattägare ska umgås med någon som är kattallergiker hemma hos dig är det förstås viktigt att du städar noga. Om du kan är det också bra att försöka stänga in katten i ett rum där inte din gäst behöver gå in.

Rengör din tvättmaskin från katthår, och tvätta sedan kläder som du tänker använda och handdukar som hänger framme. Gör det här så nära inpå besöket som möjligt, så att inte dina rena kläder ligger och samlar åt sig allergener. Dammsug mattor, soffor och fåtöljer extra noga.

Om du inte ska vara hemma hos dig och träffa den som är allergisk räcker det med att göra rent tvättmaskinen och tvätta kläderna du tänker använda. Låt dem gärna hänga ute tills du ska använda dem om det går.

About Author